Sunday, December 5, 2010

MENCARI MOTIVASI DALAM DIRI

Assalamualaikum w.b.t ..

Bicara kali ini adalah perkongsian mengenai 'MOTIVASI'.
Bagaimana mencari motivasi atau semangat dalam diri??
Tidak kisah samada motivasi dalam belajar,motivasi dalam dakwah ,dalam melaksanakan amanah dan lain-lain.
Sebelum itu ada baiknya kita memahami apa itu erti MOTIVASI?
Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka motivasi bermaksud 1. keinginan yg keras atau semangat yg kuat pd diri seseorang yg mendorongnya utk berusaha atau melakukan sesuatu dgn tujuan utk mencapai kejayaan 2.sesuatu yg membuat atau mendorong seseorang berusaha atau melakukan sesuatu dengan penuh minat.'atau kita kenali sebagai 'booster' atau 'stimulator' untuk kita bersungguh-sungguh menjayakan sesuatu.

Sedar atau tidak,sebenarnya kita telah melafazkan dan mengimani dalam solat kita seharian' sesungguhnya solatku,ibadahku,dan hidup serta matiku hanyalah untuk ALLAH s.w.t' bermakna apa sahaja yang nak dilakukan,nak dicapai hanyalah untuk Dia..Bertujuan mencari mardhatillah (keredhaanNya).'Anta Maqsuudi Waridhoka Matluubi'- meminta RedhaNYA- itulah yang utama.

Mungkin sesetengah daripada kita pernah mendengar ' If its to be ,its up to me' atau apa sahaja kata-kata booster yang meningkatkan semangat kita untuk melakukan sesuatu.Kadang-kadang ada juga ' saya boleh,dengan kekuatan atau kebolehan saya','saya mampu dengan adanya sahabat-sahabat sekeliling' atau kerapkali juga sahabat kita menyatakan ' yakinlah pada diri ,kamu mesti boleh'.
Sebenarnya,tiada salahnya kalam tersebut ,memang kita perlukan keyakinan diri ,semangat ,dorongn daripada sahabat ,ibubapa dan orang sekeliling kita.Kita yakin dengan kebolehan diri kita .Tidak salah ,namun jika direnungi, semua itu(booster daripada sekeliling kita) ia lebih kepada ' external motivation' yang bersifat sementara,sekejap,'short term'.Ia bukanlah booster utama kita.


Benarkah begitu?? Kenapa demikian??Sebagai contoh :

Situasi 1 : Saya suka doktor subject ni ,jadi sy kena study sungguh2 subject ni supaya dapat balas jasa doktor ni,x nak dia sedih ngn saya.

Ulasan : Tidak salah ,cuma bukan menjadi yang utama. jika ditakdirkan doktor tersebut tiada (pindah dll) ,adakah kesungguhan kita tetap mantain??

Situasi 2 : Saya akan bekerja keras melaksanakan amanah ini kerana saya sangat hormat dan 'thiqah ' kepada pimpinan saya ,sahabat saya juga dan saya selesa bekerja dibawahnya.
@ saya mahu terima mentor ni sebab kasihan kakak @ abang ni ,biarlah saya bantu dia gerakkan kerjanya. @ saya yakin mampu untuk jalankan amanah ini ,sebab saya mampu maintain study saya,insyaAllah saya dapat 'balance'kan study dan kerja ni..'

Ulasan : -Jika bukan sahabat kita , adakah kita akan menerima amanah dan menjalankan amanah itu sebaiknya juga?
-jika kita senang untuk melakukan sesuatu kerana orang yang kita respect ;pandang tinggi itu..dan tiba-tiba ia berubah ,terzahir kekurangannya,adakah kita tetap akan ringan tulang untuk melakukannya??.Manusia kan hadir dan pergi tapi Allah tidak..

-jika ditakdirkan Allah kita gagal dalam imtihan,adakah keyakinan diri untuk memikul amanah (kerja persatuan dll) dapat dimantainkan juga?? Keyakinan dengan kelebihan /kehebatan yang ada pada diri tidak kekal..

Sebenarnya ,inilah yang ingin dimaksudkan.Bagaimana mencari nilai booster yang UTAMA , telus yang mampu me'maintain'kan motivasi dalam diri???

Jawapannya tidak lain tidak bukan ,MOTIVASI & KEKUATAN DALAMAN (internal self motivation ) adalah dari ALLAH s.w.t.Itulah yang UTAMA .Puncanya dari DIA yang menciptakan kita.Sebagaimana kita cintakan ibubapa kita maka kita sungguh-sungguh (tinggi motivasi)untuk belajar supaya mendapat mumtaz demi membalas jasa kerana cinta kita pada mereka begitu juga dengan tujuan yang lebih utama ini.

Tiada kemahuan,tiada kesungguhan ,tiada kehendak yang HAKIKI akan 'develop' tanpa adanya nilai CINTA ALLAH dan CINTA kekasihNYA Rasulullah s.a.w..Saat gembira,sedih,takut,malas,rajin,ada sahabat ,tiada sahabat disisi...INILAH BOOSTER yang perlu dicari..diteliti ..diselati dalam jiwa.

Ketergantungan pada ALLAH lebih hakiki daripada ketergantungan kita pada manusia.Itulah semaian akidah yang perlu ditanam dalam jiwa.

Keyakinanku pada ALLAH lah sebenarnya telah memeliharaku..(yaqiini billahi yaqiini)..

Bezakan 'Kamu mesti kuat,kamu kena yakin pada diri kamu ' VS 'Kamu mesti kuat ,insyaAllah kamu kuat dengan KekuatanNYA,yakinlah pada ALLAH...'nilailah..


Kesimpulannya sama-sama kita mencari 'booster utama'-CINTA ALLAH dan RASULULLAH ' dalam meningkatkan dan memantainkan motivasi dalam menjalani kehidupan sementara yang penuh liku ini.'Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada ALLAH (al-Baqarah 165).
Ambillah apa sahaja yang baik dari perkongsian artikel ini dari insan yang lemah..Sekadar untuk peringatan buat diri dan sahabat-sahabat.

bersambung..( MOTIVASI DIRI PALING KUAT-CINTA ALLAH)


CARILAH RUH CINTA ALLAH & RASULULLAH
UNGKAPAN CINTA ALLAH DAN RASULULLAH ADALAH AMAL
FAHAM-MAHU -MAMPU-IKHLAS
ILMU-IMAN-AMAL

Cintai Rasulullah Pemangkin Biah Solehah
UNIT PEMBANGUNAN MENTOR.

Perkongsian TMD YG.